Składniki:
- smaczny makaron
- opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- opakowanie mascarpone (200-250 ml)
- opakowanie gorgonzoli (200-250 g)
- kilka garści orzechów włoskich (150 g)
- sól, świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni na małym ogniu rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mascarpone, dodajemy kilka łyżek wody po makaronie - sprawia, że sos jest bardziej aksamitny i lepiej "klei" się do makaronu, doprawiamy pieprzem i niedużą ilością soli - gorgonzola jest słona.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron i gorgonzolę pokrojoną w kostkę, mieszamy.
Orzechy prażymy (smażymy na suchej patelni) i posypujemy nimi danie na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz