sobota, 6 kwietnia 2013

Szpinak i orzechy przed teatrem.

Między zajęciami a teatrem musiałyśmy coś zjeść. K.wymyśliła żebyśmy ugotowały coś u niej, wcześniej pojechałyśmy do sklepu, w którym musiałam wymyślić jakieś danie. Trzeba dodać, że K. jest totalnym mięsożercą i troszkę gardzi trawą, więc nie było łatwo, a ten makaron bardzo jej smakował :) Mnie też i od tego czasu robiłam go już nie raz. Ponadto ma bardzo ładny kolor i robi się go naprawdę szybko.




Składniki:
  • smaczny makaron
  • opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • kilka ząbków czosnku
  • opakowanie mascarpone (200-250 ml)
  • opakowanie gorgonzoli (200-250 g)
  • kilka garści orzechów włoskich (150 g)
  • sól, świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni na małym ogniu rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mascarpone, dodajemy kilka łyżek wody po makaronie - sprawia, że sos jest bardziej aksamitny i lepiej "klei" się do makaronu, doprawiamy pieprzem i niedużą ilością soli - gorgonzola jest słona.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron i gorgonzolę pokrojoną w kostkę, mieszamy.
Orzechy prażymy (smażymy na suchej patelni) i posypujemy nimi danie na talerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz