poniedziałek, 8 kwietnia 2013

pizza gryczana ze szpinakiem, karmelizowaną cebulą, serem kozim i lazurem


Już nie raz przekonałam się o tym, że zawartość lodówki jest najlepszą inspiracją. Dziś w ten sposób powstała pyszna pizza na spodzie z dodatkiem mąki gryczanej, którą sama zmieliłam. Na wierzchu wylądował tradycyjny sos pomidorowy, przykryty karmelizowaną czerwoną cebulą, liśćmi szpinaku i serami kozim oraz lazurem. Pizza zniknęła w trymiga! Oczywiście trzeba lubić słodycz cebuli połączoną ze specyficznymi smakami sera i czosnkiem przebijającym się przez sos. Dla mnie bomba!



Ciasto (podwójna porcja):
  • 25g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 400g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
  • 100g mąki gryczanej*
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 3-5 łyżki oliwy
  • 3-5 łyżek ciepłej wody
Drożdże rozgniatamy z cukrem (aż zmienią konsystencję), mieszamy z ciepłym mlekiem, posypujemy łyżką mąki i zostawiamy do wyrośnięcia (najlepiej jest ustawić naczynie z drożdżami w misce, bo mogą wykipieć). Mąki i sól mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i 2 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę i ewentualnie wodę. Dobrze zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne! Smarujemy je oliwą i zostawiamy w misce, którą przyktywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (polecam nagrzany do 30 stopni i wyłączony piekarnik).

Teraz karmelizujemy cebulę:
  • 2 czerwone cebule
  • chlust oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • mała szczypta soli
Cebulę kroimy w plasterki (dość cienkie) i smażymy na oliwie, posypaną solą, aż się zeszkli i będzie miękka. Dodajemy cukier i balsamico i smażymy dalej, mieszając co jakiś czas. Przyrządzenie cebuli zajęło mi czas od włożenia ciasta do wyrośnięcia do momentu posmarowania go sosem.

Sos (tu pominęłam ocet balsamiczny):


Dodatki:
  • kilka garści liści szpinaku (mogą być mrożone-rozmrożone)
  • 100 g twarożku koziego
  • ok. 50 g sera lazur z niebieską pleśnią

Ciasto rozwałkowujemy na posmarowanej oliwą blasze, na nim rozprowadzamy sos, rozkładamy cebulę i szpinak. Na wierzchu przy pomocy łyżeczki rozkładamy gdzieniegdzie serek kozi i kruszymy lazur.

Blachę wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 200 stopniach (można z termoobiegiem), można na jakiś czas wyłączyć górną grzałkę. Pizza będzie gotowa, kiedy ciasto będzie rumiane.

*MĄKA GRYCZANA

Wystarczy porządnie zmielić w blenderze lub młynku do kawy kaszę gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz