niedziela, 21 kwietnia 2013

drożdżowe z jabłkami

Szarlotka na drożdżowym spodzie, albo placek z jabłkami, albo duża drożdżówka.



Składniki na spód (średnica 26cm):
  • 20 g drożdży
  • 40 cukru + 1 łyżeczka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 250 g mąki
  • 40 g masła (rozpuszczonego i ochlodzonego)
  • szczypta soli
oraz:

  • 3 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 2 garści płatków migdałów
  • kruszkonka: 100g masła, 100g cukru, 200g mąki (mniej-więcej)


  • Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i posypujemy łyżeczką mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. 
    Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy rozczyn drożdży i zagniatamy ciasto (można mikserem z hakiem - będzie dużo szybciej) pod koniec dodajemy masło. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (najlepiej w piekarniku nagrzanym do 30 stopni i wyłączonym). W tym czasie obieramy jabłka i kroimy - prażymy w garnku z odrobiną wody i cynamonem.
    Gdy wyrośnie wbijamy w nie pięść, chwilę zagniatamy i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to układamy jabłka i posypujemy migdałami i kruszonką. Składniki na kruszonkę mieszamy palcami, krusząc je na ciasto.
    Pieczemy w 180 stopniach, aż będzie rumiane (40-50 min.) oraz robimy test patyczka: wbijamy patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli wyciągniemy go i będzie suchy, ciasto jest upieczone. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz