Składniki na spód (średnica 26cm):
- 20 g drożdży
- 40 cukru + 1 łyżeczka
- 1/2 szkl. mleka
- 250 g mąki
- 40 g masła (rozpuszczonego i ochlodzonego)
- szczypta soli
oraz:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy rozczyn drożdży i zagniatamy ciasto (można mikserem z hakiem - będzie dużo szybciej) pod koniec dodajemy masło. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (najlepiej w piekarniku nagrzanym do 30 stopni i wyłączonym). W tym czasie obieramy jabłka i kroimy - prażymy w garnku z odrobiną wody i cynamonem.
Gdy wyrośnie wbijamy w nie pięść, chwilę zagniatamy i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to układamy jabłka i posypujemy migdałami i kruszonką. Składniki na kruszonkę mieszamy palcami, krusząc je na ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach, aż będzie rumiane (40-50 min.) oraz robimy test patyczka: wbijamy patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli wyciągniemy go i będzie suchy, ciasto jest upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz