Jak to u Domowej Bogini bywa - wszystko możemy zrobić mikserem, ale ja wprawiwszy się przy zagniataniu mazurków (1,5 kg mąki) wykonałam ciasto po swojemu. Praca z ciastem okazała się całkiem przyjemna, jednak przy ozdabianiu zawsze brakuje mi cierpliwości...
Składniki:
- 175g masła
- 200g drobnego cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- lukier: cukier puder + wrzątek + barwnik
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy na stolnicy. Dodajemy zimne masło i ciachamy je zimnym nożem jak najdrobniej. Dodajemy jaja i ekstrakt i zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy je do lodówki na godzinę. Następnie podsypując mąką rozwałkowujemy na 3-5 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy na papierze do pieczenia przez ok.8-10 min. - aż będą lekko rumiane. Po wystudzeniu dekorujemy.
Lukier:
Szklankę cukru pudru mieszamy z kilkoma łyżkami wrzątku na gęstą pastę. Można dodać barwnik spożywczy w żelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz