niedziela, 21 kwietnia 2013

tartaletki z duszonym porem

Nie raz pisałam o tym, jak bardzo lubię por. Ale mimo to udusiłam go w maśle, utopiłam w masie jajecznej i zamknęłam w kruchym cieście.




Ciasto:
  • 125g mąki pszennej
  • ok. 2 garści mąki razowej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
Na stolnicę wysypujemy mąki i sól, dodajemy zimne masło i ciachamy zimnym nożem, dodajemy jajo, ciachamy i szybciutko zagniatamy. Foremki do tartaletek smarujemy cienką warstwą oleju, posypujemy mąką i wykładamy ciastem. Przykrywamy sreberkiem i wkładamy do lodówki na 30 min.

Masa jajeczna:
  • 3 jaja
  • 50g twarożku/serka wiejskiego
  • 50ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
Wszystko mieszamy w miseczce na jednolitą masę.

Nadzienie:
  • biała część dużego pora
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • czarne oliwki
  • orzechy laskowe
  • ser żółty
Por kroimy i dusimy na maśle (smażymy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając), pod koniec solimy.

Tartaletki wyjmujemy z lodówki, dno nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach aż się leciusieńko zarumienią. Następnie wyjmujemy je, wkładamy do nich uduszony por, zalewamy masą jajeczną, układamy oliwki, posypujemy startym serem i dodajemy po 1 zmiażdżonym orzechu laskowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach aż masa jajeczna się zetnie, a ser zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz