Ciasto:
- 125g mąki pszennej
- ok. 2 garści mąki razowej
- 100g zimnego masła
- 1 jajo
- szczypta soli
Na stolnicę wysypujemy mąki i sól, dodajemy zimne masło i ciachamy zimnym nożem, dodajemy jajo, ciachamy i szybciutko zagniatamy. Foremki do tartaletek smarujemy cienką warstwą oleju, posypujemy mąką i wykładamy ciastem. Przykrywamy sreberkiem i wkładamy do lodówki na 30 min.
Masa jajeczna:
- 3 jaja
- 50g twarożku/serka wiejskiego
- 50ml śmietany 30%
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Wszystko mieszamy w miseczce na jednolitą masę.
Nadzienie:
- biała część dużego pora
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- czarne oliwki
- orzechy laskowe
- ser żółty
Por kroimy i dusimy na maśle (smażymy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając), pod koniec solimy.
Tartaletki wyjmujemy z lodówki, dno nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach aż się leciusieńko zarumienią. Następnie wyjmujemy je, wkładamy do nich uduszony por, zalewamy masą jajeczną, układamy oliwki, posypujemy startym serem i dodajemy po 1 zmiażdżonym orzechu laskowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach aż masa jajeczna się zetnie, a ser zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz