środa, 23 października 2013

bagietki: łatwo, szybko i przyjemnie

Wiadomo, że domowe zawsze lepsze - tym razem przyszła pora na bagietki. Przepis Luizy z aaaledobre.blogspot wykorzystałam, kiedy uświadomiłam sobie, że moja ulubiona piekarnia jest już zamknięta, a następnego dnia mam zajęcia bez przerwy na obiad. I tak wieczorem wyrobiłam ciasto (zajęło mi to jakieś 10 min), zapakowałam ciasto do lodówki, wstałam rano zagniotłam je, uformowałam bagietki i upiekłam - wszystko trwało mniej więcej godzinę. Dziś też będę je robiła :)



Składniki na 3 bułeczki w rozmiarze dużej kanapki:
  • 100g mąki pszennej (+ ok. 100g do podsypania)
  • 100g mąki żytniej 2000 lub graham
  • opakowanie (7g) drożdży instant
  • 125 ml ciepłego mleka
  • łyżka dobrego masła
  • 50ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • odrobina oleju
Mąki mieszamy z solą. W mleku rozpuszczamy masło i cukier, dodajemy wodę i dosypujemy drożdże - mieszamy aż się rozpuszczą. Powoli przelewamy miksturę do mąki i mieszamy aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i masa będzie jednolita (będzie miała luźną konsystencję). Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i a) przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości lub b) przykrywamy folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na mocno obsypany mąką blat, spłaszczamy i składamy w kopertę, znów spłaszczamy i znów w kopertę i tak kilka razy. Później formujemy z ciasta wałeczki (ja zrobiłam 3 dość płaskie do kanapek), możemy je lekko skręcić. Wałeczki przykrywamy złożoną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na a) 15min. lub b) 25 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dolnej półce ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą - dzięki temu bułeczki będą chrupiące, a na środkowej bagietki. Pieczemy je ok. 25 min. aż będą porządnie rumiane, także od spodu.
Później czekamy kilka chwil aż przestygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz