Składniki na 3 bułeczki w rozmiarze dużej kanapki:
- 100g mąki pszennej (+ ok. 100g do podsypania)
- 100g mąki żytniej 2000 lub graham
- opakowanie (7g) drożdży instant
- 125 ml ciepłego mleka
- łyżka dobrego masła
- 50ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- odrobina oleju
Mąki mieszamy z solą. W mleku rozpuszczamy masło i cukier, dodajemy wodę i dosypujemy drożdże - mieszamy aż się rozpuszczą. Powoli przelewamy miksturę do mąki i mieszamy aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i masa będzie jednolita (będzie miała luźną konsystencję). Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i a) przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości lub b) przykrywamy folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na mocno obsypany mąką blat, spłaszczamy i składamy w kopertę, znów spłaszczamy i znów w kopertę i tak kilka razy. Później formujemy z ciasta wałeczki (ja zrobiłam 3 dość płaskie do kanapek), możemy je lekko skręcić. Wałeczki przykrywamy złożoną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na a) 15min. lub b) 25 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dolnej półce ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą - dzięki temu bułeczki będą chrupiące, a na środkowej bagietki. Pieczemy je ok. 25 min. aż będą porządnie rumiane, także od spodu.
Później czekamy kilka chwil aż przestygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz