Smacznie, zdrowo, kolorowo:
Składniki:
- pieczywo + biały serek + łosoś + granat
- sałata dębowa
- zarumienione na suchej patelni migdały i orzechy włoskie
- ser bursztyn
- ser kozi (delikatny w smaku)
- granat (granat myjemy, przecinamy na pół i walimy łyżką aby wyleciały ziarenka)
- szczypta czarnuszki
- olej z pestek dyni
Robimy kanapki: pieczywo (chrupkie) smarujemy serkiem, na to kładziemy łososia (możemy go skropić sokiem z cytryny), na końcu dodajemy kilka ziarenek z granata.
Na sałacie układamy ser pokrojony w cienkie płatki (można to zrobić np.obieraczką do warzyw) i skrapiamy olejem z pestek dyni, posypujemy migdałami, orzechami, ziarenkami granata i szczyptą czarnuszki.
Bardzo fajne zdjęcia - gratuluję :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie czarnuszka świetnie komponuje się w sałatkach – dodaje pikanterii (trochę jak pieprz), przy okazji będąc bardzo wartościowym składnikiem pokarmowym.
http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/szpinak-czarnuszka-w-salatce/