piątek, 11 października 2013

sałata z granatem, migdałami, serami i czarnuszką + deski z łososiem = kolorowe śniadanie

W moim życiu działa zasada: dobre śniadanie jest gwarancją dobrego dnia.
Smacznie, zdrowo, kolorowo:





Składniki:
  • pieczywo + biały serek + łosoś + granat
  • sałata dębowa
  • zarumienione na suchej patelni migdały i orzechy włoskie
  • ser bursztyn
  • ser kozi (delikatny w smaku)
  • granat (granat myjemy, przecinamy na pół i walimy łyżką aby wyleciały ziarenka)
  • szczypta czarnuszki
  • olej z pestek dyni
Robimy kanapki: pieczywo (chrupkie) smarujemy serkiem, na to kładziemy łososia (możemy go skropić sokiem z cytryny), na końcu dodajemy kilka ziarenek z granata.

Na sałacie układamy ser pokrojony w cienkie płatki (można to zrobić np.obieraczką do warzyw) i skrapiamy olejem z pestek dyni, posypujemy migdałami, orzechami, ziarenkami granata i szczyptą czarnuszki.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne zdjęcia - gratuluję :-)

    Faktycznie czarnuszka świetnie komponuje się w sałatkach – dodaje pikanterii (trochę jak pieprz), przy okazji będąc bardzo wartościowym składnikiem pokarmowym.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/szpinak-czarnuszka-w-salatce/

    OdpowiedzUsuń