Składniki na jeden duży omlet (czyli 2 małe - jak na zdjęciu):
- 1 duże jajo
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- kropla oleju
- + serek kozi, pieczony burak, karmelizowana cebula
Białko z solą ubijamy na sztywno, dodajemy żółtko i miksujemy, następnie dodajemy mąkę i krótko mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie posmarowaną odrobiną tłuszczu i smażymy na małym ogniu. Omlet możemy przykryć pokrywką. Przekręcamy wierzch przestanie być płynny.
Omlet smarujemy kozim serkiem i układamy na nim plasterki buraka. Do tego podajemy karmelizowaną cebulę.
Tak karmelizujemy cebulę:
- duża czerwona cebula
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- chlust oliwy
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na wolnym ogniu na oliwie. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny i ciągle smażymy aż cebula będzie miękka i słodka.
A tak pieczemy buraki (najlepiej podłużne):
Buraka obieramy, jeśli jest duży to kroimy, kładziemy na kawałku folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy rozmarynem, owijamy folią i pieczemy w 180 stopniach do miękkości - ok. 40 min. - ja najczęściej piekę je przy okazji pieczenia innych rzeczy i przechowuję je w lodówce - znikają szybko.
A tak pieczemy buraki (najlepiej podłużne):
Buraka obieramy, jeśli jest duży to kroimy, kładziemy na kawałku folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy rozmarynem, owijamy folią i pieczemy w 180 stopniach do miękkości - ok. 40 min. - ja najczęściej piekę je przy okazji pieczenia innych rzeczy i przechowuję je w lodówce - znikają szybko.
ale dopuszczalne są też inne sery |
Zdrowe, ładne - po prostu idealne :) Podobają mi się!
OdpowiedzUsuń