poniedziałek, 21 października 2013

Biszkoptowe omlety z kozim serem i burakami

Miałam zrobić na śniadanie kanapki z kozim serem i pieczonymi burakami, ale okazało się, że nie ma satysfakcjonującego mnie pieczywa, więc postanowiłam zrobić wersję plackową. Do tego położyłam karmelizowaną cebulę na kolorowej sałacie. To było kolejne dobre śniadanie.





Składniki na jeden duży omlet (czyli 2 małe - jak na zdjęciu):
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • kropla oleju
  • + serek kozi, pieczony burak, karmelizowana cebula
Białko z solą ubijamy na sztywno, dodajemy żółtko i miksujemy, następnie dodajemy mąkę i krótko mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie posmarowaną odrobiną tłuszczu i smażymy na małym ogniu. Omlet możemy przykryć pokrywką. Przekręcamy wierzch przestanie być płynny.

Omlet smarujemy kozim serkiem i układamy na nim plasterki buraka. Do tego podajemy karmelizowaną cebulę.

Tak karmelizujemy cebulę:
  • duża czerwona cebula
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • chlust oliwy
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na wolnym ogniu na oliwie. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny i ciągle smażymy aż cebula będzie miękka i słodka.

A tak pieczemy buraki (najlepiej podłużne):
Buraka obieramy, jeśli jest duży to kroimy, kładziemy na kawałku folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy rozmarynem, owijamy folią i pieczemy w 180 stopniach do miękkości - ok. 40 min. - ja najczęściej piekę je przy okazji pieczenia innych rzeczy i przechowuję je w lodówce - znikają szybko.


ale dopuszczalne są też inne sery 

1 komentarz:

  1. Zdrowe, ładne - po prostu idealne :) Podobają mi się!

    OdpowiedzUsuń