ORKISZ?
To starożytna odmiana pszenicy, która ostatnimi czasy wróciła do łask. Orkisz jest pełen witamin i minerałów, ponad to obfituje w substancje fitochemiczne, antyutleniacze i dużą ilość błonnika. Tak samo jak inne zboża pełnoziarniste zmniejsza ryzyko wielu chorób (cukrzyca, otyłość, niektóre nowotwory, choroby serca).
( źródło: 100 zdrowych produktów, G. Matten, więcej informacji na temat orkiszu można znaleźć na stronie orkisz.com)
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej
- 90g drożdży
- 500ml kefiru
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę ulubionych ziaren, np. siemienia i sezamu (np.dwie garści)
- ciepła woda
- ewentualnie jajko do posmarowania wierzchu
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego kefiru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiewamy do miski i wyrabiamy z zaczynem drożdżowym i pozostałym kefirem (też ciepłym). Masę przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę mąki, sól i ziarna. Wyrabiamy, jeżeli ciasto będzie za suche można dodać trochę ciepłej wody. Znowu odstawiamy ciasto, na ok. pół godziny, po czym przekładamy je do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia - ciasto powinno zajmować 1/3 wysokości. Ostatni raz odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w 200st. przez ok. 40 min.
Ciepłe miejsce: ja zawsze wstawiam ciasto do piekarnika i włączam na chwilę grzanie, tak by w środku była temperatura ok.30 stopni i wyłączam grzałkę. Ciasto jest w cieple, bez przeciągów.
Postarajcie się jak najrzadziej zaglądać do ciasta, aby nie wpuszczać zimnego powietrza.
domowe pieczywo ma w sobie tyle magii. uwielbiam zapach piekącego się chleba, smak domowego bochenka... cudownie chrupiącą i złocistą skórkę. miękki miąższ. ach, rozmarzyłam się xd
OdpowiedzUsuńbardzo atrakcyjny przepis. zapisuję ;]
i to oczekiwanie na ciepłą kromkę przy tym niesamowitym zapachu! napisz, jak Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuń