niedziela, 12 lutego 2012

"Sajgonki"

Fajna przekąska. Smaczna, dobrze się prezentuje, niewiele kosztuje. Efekt kilku spontanicznych koncepcji. Doskonała na imprezy, podwieczorki i romantyczne kolacje. Całkiem sycąca, choć niezapychająca.





Składniki:

  • papier ryżowy (opakowanie)
  • surimi (200-250g)
  • zielony ogórek
  • sezam
  • kremowy serek twarogowy
  • sos sojowy
  • trochę letniej wody
Ogórka i surimi kroimy w słupki. Do płaskiego talerza wlewamy letnią wodę, moczymy w niej przez chwilę kółko papieru ryżowego (ok.3-5 sekund - aż zmięknie), następnie przekładamy je na suchy talerz, smarujemy końcówkę serkiem, zostawiając ok.1 cm brzegu, na serku układamy ogórka,surimi i posypujemy sezamem. Składamy tak jak wrapa - instrukcja powinna być na opakowaniu - zaginamy boki, naciągamy dolną część na nadzienie i rolujemy. Układamy na talerzu łączeniem do dołu. 
Jedząc maczamy w sosie sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz