niedziela, 19 lutego 2012

Udawane pączki

Kiedy okazało się, że nie będę mogła należycie uczcić Tłustego Czwartku, było mi autentycznie przykro. Zwłaszcza wtedy, kiedy wracając do domu w środowy wieczór poczułam charakterystyczny aromat święta łasuchów wydobywający się z sąsiednich mieszkań. Przypomniałam sobie wówczas o książce Ciastka i ciasteczka, gdzie widziałam przepis na "szybkie pączki". Są one trochę udawane, ale smaczne i robi się je 15 min!




Składniki:
  • 250g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 3/4 szkl. mąki
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Mieszamy serek, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Powoli rozgrzewamy dużą ilość oleju w garnku lub na głębokiej patelni, następnie przy pomocy 2 łyżeczek kładziemy niewielkie ilości ciasta na gorący tłuszcz*. Opiekamy z obu stron na brązowy kolor, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym,na koniec oprószamy cukrem pudrem.

* tłuszcz wolno podgrzewamy i smażymy pączki na niedużym ogniu, ważne aby nie był zbyt gorący, bo pączki się spalą i będą surowe w środku. Babciny sposób na sprawdzenie temperatury oleju to wrzucenie do niego kawałka chleba lub włożenie drewnianej łyżki, kiedy wokół nich skwierczy to olej jest gotowy.


1 komentarz:

  1. 15 minut? coś czuję, że mogłabym je robić za często :)

    OdpowiedzUsuń