Składniki:
- 250g serka waniliowego homogenizowanego
- 1 3/4 szkl. mąki
- 2 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder
Mieszamy serek, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Powoli rozgrzewamy dużą ilość oleju w garnku lub na głębokiej patelni, następnie przy pomocy 2 łyżeczek kładziemy niewielkie ilości ciasta na gorący tłuszcz*. Opiekamy z obu stron na brązowy kolor, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym,na koniec oprószamy cukrem pudrem.
* tłuszcz wolno podgrzewamy i smażymy pączki na niedużym ogniu, ważne aby nie był zbyt gorący, bo pączki się spalą i będą surowe w środku. Babciny sposób na sprawdzenie temperatury oleju to wrzucenie do niego kawałka chleba lub włożenie drewnianej łyżki, kiedy wokół nich skwierczy to olej jest gotowy.
* tłuszcz wolno podgrzewamy i smażymy pączki na niedużym ogniu, ważne aby nie był zbyt gorący, bo pączki się spalą i będą surowe w środku. Babciny sposób na sprawdzenie temperatury oleju to wrzucenie do niego kawałka chleba lub włożenie drewnianej łyżki, kiedy wokół nich skwierczy to olej jest gotowy.
15 minut? coś czuję, że mogłabym je robić za często :)
OdpowiedzUsuń