niedziela, 26 lutego 2012

Penne z ciecierzycą

Cieciorka to kolejna strączkowa konkurencja dla mięsa, gdyż jest doskonałym źródłem protein. Ponad to w typowo mięsnej - zachodniej - diecie często spożywa się za mało błonnika, którego dostarczają nam rośliny. A jest on potrzebny m.in. do prawidłowego trawienia, poza tym tzw. błonnik rozpuszczalny zmniejsza ryzyko chorób serca obniżając poziom złego cholesterolu LDL. Co więcej? Ciecierzyca jest wartościowym źródłem witamin z grupy B (kwas foliowy) i minerałów, w tym żelaza. Warzywa strączkowe zawierają również kilka innych rzeczy, które mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie (skrobia, fitosterole, izoflawonoidy). *

Tym właśnie makaronem próbowałam przekonać grupkę mięsożerców, że potrawy wegetariańskie też mogą być smaczne i syte. Przepis pochodzi z programu Rewolucja na talerzu,a co za tym idzie - jest opcją fit!



Składniki:
  • opakowanie penne pełnoziarnistego
  • duża papryka
  • duża cebula
  • cieciorka - puszka/szklanka ugotowanej
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • tymianek - najlepiej świeży
  • trochę oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ząbki czosnku gnieciemy przy pomocy deski lub szerokiego noża i wrzucamy do rozgrzanej na patelni oliwy, gdy się przyrumieni wyjmujemy go. Następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę (niezbyt drobną)paprykę - smażymy chwilę - dosypujemy cieciorkę. Przyprawiamy. Dodajemy pomidory z puszki. Trzymamy na ogniu, mieszając, aż smaki się połączą. Do sosu można dodać koncentrat pomidorowy i kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu - można nią opłukać puszkę po pomidorach.
Mieszamy makaron z sosem.

* notka żywieniowa na podst. "100 zdrowych pokarmów" G.Matten


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz