Tym właśnie makaronem próbowałam przekonać grupkę mięsożerców, że potrawy wegetariańskie też mogą być smaczne i syte. Przepis pochodzi z programu Rewolucja na talerzu,a co za tym idzie - jest opcją fit!
Składniki:
- opakowanie penne pełnoziarnistego
- duża papryka
- duża cebula
- cieciorka - puszka/szklanka ugotowanej
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, ostra papryka
- tymianek - najlepiej świeży
- trochę oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ząbki czosnku gnieciemy przy pomocy deski lub szerokiego noża i wrzucamy do rozgrzanej na patelni oliwy, gdy się przyrumieni wyjmujemy go. Następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę (niezbyt drobną)paprykę - smażymy chwilę - dosypujemy cieciorkę. Przyprawiamy. Dodajemy pomidory z puszki. Trzymamy na ogniu, mieszając, aż smaki się połączą. Do sosu można dodać koncentrat pomidorowy i kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu - można nią opłukać puszkę po pomidorach.
Mieszamy makaron z sosem.
* notka żywieniowa na podst. "100 zdrowych pokarmów" G.Matten
* notka żywieniowa na podst. "100 zdrowych pokarmów" G.Matten
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz