Przed przyrządzeniem ciasta, trzeba podpiec dynię by zmiękła i wtedy w całej kuchni unosi się piękny zapach, który towarzyszy muffinom do ostatniego okruszka.
Składniki:
- 500g pokrojonej w kostkę dyni bez skórki
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. oleju
- 2 wiejskie jaja
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Dynię podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200st. przez ok. 20-30 min. - aż będzie miękka. Następnie miksujemy ją blenderem na mus.
W jednej misce mieszamy mąkę, cukry, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. A w drugiej - jaja, dynię i olej. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą (nie miksujemy!) chwilę aż składniki w miarę się połączą. Napełniamy masą papilotki do połowy wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 200st. piekarniku przez 30-40min.
z dynią to moje ulubione warzywne wypieki, a takie muffinki to już w ogóle palce lizać :)
OdpowiedzUsuń