Możecie tu wrzucić niemalże wszystkie warzywa, to dobry sposób na "wyczyszczenie" lodówki.
Składniki:
- słoik czarnych oliwek
- 250g mozarelli
- duży brokuł
- duża czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- duża czewona cebula
- śmietana
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- ser żółty
- kolorowy makaron
- masło do smażenia
- ulubione przyprawy
Makaron gotujemy na trochę twardszy niż al dente (2 min. krócej).
Brokuła kroimy i gotujemy 4 min. w osolonym wrzątku.
Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle.
Paprykę i mozarellę kroimy w kostkę.
Oliwki kroimy na połówki.
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
Sos: mieszamy śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dodajemy go do warzyw.
Warzywa z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy w 200 stopniach przez ok. 20 min. - aż ser się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz