wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasteczka z otrębami i czekoladą

Takie zwykłe ciasteczka na bazie masła z dodatkiem czekolady. Żeby móc zjeść ich duuużo dodałam też coś zdrowego: mąkę razową i otręby ;)
Ciasteczka robi się bardzo szybko, gdyż nie trzeba zagniatać i wałkować ciasta - takie lubię robić najbardziej. Niestety nie mają pięknych kształtów, ale raz, dwa i gotowe! Można je wykonać w nagłej potrzebie, bo składniki raczej zawsze są w domu, może oprócz całej kostki masła... Z dodatkami można oczywiście poszaleć...dodać rodzynki, orzeszki, skórkę pomarańczy,... możliwości jest wiele.




Składniki:
  • 210g masła dobrej jakości
  • 1/3 szkl. cukrru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki razowej
  • 1/4 szkl. otrębów
  • 1 duże wiejskie jajo
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy sól i otręby. 
Miękkie masło miksujemy z cukrem "do białości". Nie wyłączając miksera dodajemy po kolei: jajo, cukier waniliowy, mieszankę z mąką. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy łyżką. 
Na blasze z pergaminem kładziemy kuleczki ciasta i spłaszczamy. Pieczemy ok. 10-14 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygną (nabiorą wtedy chrupkości).



2 komentarze:

  1. Lubię takie ciasteczka, ale niestety ze względu na poziom cholesterolu we krwi mam kategoryczny zakaz zajadania się maślanymi ciachami :( Ech, gdyby się tylko dało takie robić na oleju rzepakowym (on w przeciwieństwie do masła cholesterol obniża)... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, niestety/stety to właśnie masło w połączeniu z cukrem nadaje lekko karmelowy posmak
    ale jak wymyślę coś na oleju to na pewno zamieszczę :)

    OdpowiedzUsuń