niedziela, 8 kwietnia 2012

Mazurek na bogato (klasyczny)

Kocham mazurki! Uwielbiam karmel, bakalie, czekoladę...wszystko to na raz tworzy coś pysznego! Poza tym mazurek jest ciastem bardzo ładnym, efektownym, smacznym i daje wiele możliwości. Na kruchy spód można położyć to, na co macie ochotę. Ja wybrałam dżem porzeczkowy, masę kajmakową, moc bakalii i gorzką czekoladę. Drugi mazurek przypomina trochę dzieła Pollocka ;)






Składniki na spód mazurka:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • kostka zimnego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • dżem z czarnej porzeczki
  • masa kajmakowa
  • bakalie
  • gorzka czekolada
Wszystkie składniki szybko zagniatamy by utworzyły jednolite ciasto (masło na początku ciachamy nożem, żeby go od razu nie rozpuścić ciepłem rąk), owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie rozwałkowujemy, układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach - aż będzie rumiane.

Wystudzony spód smarujemy kolejno dżemem i masą kajmakową*, na to wysypujemy dowolne bakalie w dużej ilości, co polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą deserową. 

*puszka gotowej masy kajmakowej lub ugotowane mleko skondensowane słodkie (puszka mleka musi się gotować będąc cały czas w wodzie (!!!) przez ok. 3h)

1 komentarz:

  1. wygląda smakowicie :) i jak pieknie zdobiony... eh :)
    wszystkiego dobrego na święta!!!

    OdpowiedzUsuń