niedziela, 6 stycznia 2013

granatowa sałatka łososiowa

Pyszna sałatka, którą wymyśliła moja zdolna ciocia Ula (zwana Klarą). Jest to niecodzienna kombinacja niebanalnych składników, które tworzą ciekawą kompozycję smaków. Myślę, że zadowoli wybredne podniebienia.
Dla mnie pyszka!







Składniki:
  • ok. 130 g wędzonego na zimno łososia
  • 120g sera brie/camembert
  • czerwona papryka
  • pół dużego granatu
  • 100g pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • majonez (1 łyżka)
  • kilka kropli cytryny
  • czarne oliwki
  • zielona pietruszka do ozdoby
Łososia kroimy na mniejsze części. Ser i paprykę kroimy w kostkę. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż będą złociste. Wszystko to wrzucamy do miski i dodajemy granat. (Cząsteczki granatu najlepiej wyjmuje się dużą łyżką.) Do tego dodajemy łyżkę majonezu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i troszkę soku z cytryny. Na wierzchu układamy czarne oliwki i zieloną pietruszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz