sobota, 19 stycznia 2013

szybki sposób na krewetki

Krewetki nie należą do ładnych produktów, ale za to można je przygotować szybko i smacznie. Tak naprawdę wystarczy tylko masło, czosnek i cytryna. Ja zrobiłam dziś krewetki na sposób podany w pięknie wydanej książce Klapsa czy konferencja? - dobra przystawka albo podane z jaśminowym ryżem danie główne.





Składniki:
  • 500g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm imbiru
  • masło
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chlust oleju sezamowego
  • cytryna
Krewetki rozmrażamy (chyba, że macie świeże) i odsączamy z nadmiaru wody. Na maśle podsmażamy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i starty imbir. Dodajemy krewetki, sos sojowy i miód. Smażymy kilka minut delikatnie mieszając- krewetki są gotowe bardzo szybko! W między czasie dodajemy chlust oleju sezamowego.
Jemy na ciepło skropione sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz