Do naleśników dodajemy świeżo startą (na małych oczkach) skórkę z pomarańczy, można zamienić część mleka na sok i usmażyć cieniutko. Połowę zjadam bez dodatków w trakcie smażenia, a drugą część smaruję dżemem pomarańczowym.
Przykładowy przepis na naleśniki podaję poniżej.
Przepis M.Roux
Składniki :
- 125g mąki
- 15g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 jaja
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- skórka z 1/2 dużej pomarańczy - owoc musi być wyparzony
Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy jaja i 100 ml mleka - mieszamy - i stopniowo dodajemy resztę mleka i śmietanę. Mieszamy aż ciasto przestanie mieć grudki i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1h (nie musi być tak ciepłe jak w przypadku ciasta drożdżowego, grunt żeby nie było zimne). Po tym czasie dodajemy skórkę z pomarańczy, mieszamy i smażymy.
Wylewamy ok. pół łyżki wazowej na patelnię i obracając nią rozprowadzamy ciasto - można sobie pomóc takim specjalnym wałeczkiem. Gdy brzegi zaczną się rumienić delikatnie (przy pomocy drewnianej łopatki) podważamy placek i przekręcamy na drugą stronę.
Wylewamy ok. pół łyżki wazowej na patelnię i obracając nią rozprowadzamy ciasto - można sobie pomóc takim specjalnym wałeczkiem. Gdy brzegi zaczną się rumienić delikatnie (przy pomocy drewnianej łopatki) podważamy placek i przekręcamy na drugą stronę.
przepis na łatwy dżem pomarańczowy |
wersja cytrynowa |
żadna filozofia ale jakoś sama na ten pomysł nie wpadłam sama:) na pewno duża dawka cytrusów przyda się na te zimowo-grypowe dni:D
OdpowiedzUsuńdlatego postanowiłam zamieścić ten przepis, bardziej jako pomysł niż recepturę :)
Usuńw końcu trwa sezon na cytrusy!
koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:D
OdpowiedzUsuń