Do tego omleta wykorzystałam pieczarki, cebulę i świeżą pietruszkę. Ale najważniejsze są jaja. Od szczęśliwych kur :)
Składniki na 1 omlet:
- 2 dobre jaja
- sól morska, pieprz świeżo mielony
- troszkę masła
- dodatki: 2 starte na grubych oczkach duże pieczarki, pół drobno pokrojonej cebuli- podsmażone na maśle, pietruszka, tarty ser.
Jaja i przyprawy mieszamy w miseczce i przelewamy na rozgrzaną patelnię (nieprzywierającą) posmarowaną masłem. Smażymy aż spód się zetnie (kilka sekund), po czym mieszamy widelcem tak, by ścięte jajko przeniosło się na środek, jednocześnie ruszając patelnią - chodzi o to żeby omlet miał taką konsystencję jaką chcemy i ładną powierzchnię. Następnie na połowę omleta wrzucamy dodatki, delikatnie składamy i zsuwamy na talerz.
Jak ja dawno nie jadłam, pycha ;)
OdpowiedzUsuńczyli jedna strona omleta nie jest w ogóle smażona tak ?
OdpowiedzUsuńOlcia
tak, ale nie będzie surowa, bo wcześniej ma czas żeby się trochę ściąć, a później kręcimy omletem aż uzyska pożądaną konsystencję i zostawiamy chwilę do ścięcia.
Usuń:)