niedziela, 31 marca 2013

mazurek chałwowy

Moja mama jest wielką fanką chałwy. A święta to czas rodzinny, więc postanowiłam zrobić coś specjalnie dla niej <3 Przed chwilą zapytała, czy dam radę zrobić jutro jeszcze jeden ;)



Składniki na spód mazurka:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • kostka zimnego masła
  • 3/4 szkl. cukru

Najlepiej zrobić to na stolnicy: wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło. Ciachamy zimnym nożem na drobno. Dodajemy żółtka i śmietanę, "zagniatamy" chwilę nożem, tj. mieszamy nim składniki, aby nie ocieplać ciasta. Następnie wszystko szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach - aż będzie rumiane.

Gdy ostygnie smarujemy go masą chałwową, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i wiórkami z gorzkiej czekolady (drobno pokrojoną lub startą czekoladą).

Masa chałwowa:
  • 150 g chałwy
  • 100g mleka w proszku
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 50-100ml wrzątku
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz