Składniki na spód mazurka:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- kostka zimnego masła
- 3/4 szkl. cukru
Najlepiej zrobić to na stolnicy: wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło. Ciachamy zimnym nożem na drobno. Dodajemy żółtka i śmietanę, "zagniatamy" chwilę nożem, tj. mieszamy nim składniki, aby nie ocieplać ciasta. Następnie wszystko szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach - aż będzie rumiane.
Gdy ostygnie smarujemy go masą chałwową, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i wiórkami z gorzkiej czekolady (drobno pokrojoną lub startą czekoladą).
Masa chałwowa:
- 150 g chałwy
- 100g mleka w proszku
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 50-100ml wrzątku
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz