wtorek, 2 lipca 2013

dżem truskawkowo-miętowy

U mnie w domu słoików się nie wyrzuca. Zbieramy słoiki by latem napełnić je przetworami. Najczęściej owocowymi. Jednym z moich ulubionych dżemów jest ten o smaku truskawkowo - miętowy z nutką cytryny. Ja przepis znalazłam kiedyś w czeluściach internetu, a Wam podaję go tu.



Składniki - w zależności od ilości owoców należy dobierać odpowiednie proporcje:

  • 500g odszypułkowanych i umytych truskawek
  • liście z 2 gałązek mięty
  • 100ml zimnej herbaty miętowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier i żelfix (są wersje wege) wg instrukcji na opakowani

Truskawki zalewamy miętą, dodajemy cukry, skórkę cytryny i miętę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. (lub według instrukcji na opakowaniu żelfixu), a następnie przelewamy do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Gdy wystygną odwracamy i podpisujemy. Słoik jest zawekowany, kiedy dno nie jest wypukłe.

2 komentarze: