piątek, 13 kwietnia 2012

Brownie z pomarańczą

Czy jest lepszy sposób na okazanie czci czekoladzie w dniu jej święta? No, może jeszcze fondue - ale teraz trudno o pyszne i świeże owoce. Więc powstało kolejne brownie - tym razem z dodatkiem kandyzowanej pomarańczy, która idealnie wpasowała się w kompozycję smakową. Mmm, uwielbiam!





Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady (u mnie 74%) 
  • 200g masła 
  • 270g cukru 
  • 100g mąki 
  • 6 ekologicznych jaj 
  • kandyzowana pomarańcza* 
  • (garść lekko posiekanych orzechów włoskich)
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go miską do której wkładamy masło i czekoladę i gotujemy. Studzimy.
Jaja miksujemy na wysoką pianę, powoli dodajemy wymieszaną mąkę z cukrem, następnie wmiksowujemy masę czekoladową, dodajemy drobno pokrojoną kandyzowaną pomarańczę i mieszamy.
Dno dużej formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok. 20-23 min. w 200 stopniach.
Ciasto delikatnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na kwadraty.



* kandyzowane pomarańcze można kupić lub wykonać samemu w ten sposób:
  • 1 pomarańcza 
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1/2 szkl. wody 
Pomarańczę parzymy i myjemy. Kroimy na cienkie plasterki i wyjmujemy pestki.

Wodę z cukrem gotujemy, dodajemy pomarańczę i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 h. Po tym czasie ostrożnie (!) wyjmujemy owoce na papier do pieczenia. Sos zostawiamy na ogniu żeby zgęstniał, następnie polewamy nim owoce. Zostawiamy do wystygnięcia.









3 komentarze:

  1. jak widzę połączenie czekolady i pomarańczy to od razu ślinka mi cieknie:) bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie z pomarańczą to idealny sposób na uczczenie jej dnia :-) Zdecydowanie się zgadzam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności.....dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń