wtorek, 15 maja 2012

Bananowe pancakes

Znów śniadanie z bananem w roli głównej. Tym razem pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, które w naszej kulturze chyba można po prostu nazywać plackami. Jeśli ktoś woli klasyczną wersję z syropem klonowym, to zapraszam TU.
Można też zrobić lżejszą wersję bez tłuszczu i cukru - banany są słodkie i dają ciastu dużo wilgoci, a jeśli macie dobrą patelnię to masło do smażenia też jest zbędne.

Świetnie smakują z nutellą, migdałami i orzechami!




Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki razowej lub graham (można zastąpić mąką pszenną)
  • 2 łyżki zmielonych,zarumienionych na suchej patelni orzechów (dodają smaku, nie są konieczne)
  • 2 łyżki Golden Syrup (można zastąpić płynnym miodem, albo ostatecznie cukrem pudrem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szkl. mleka
  • 20 g rozpuszczonego masła + trochę do posmarowania patelni (niekoniecznie)
  • 1 duże wiejskie jajo
Jajo, mleko, masło, golden syrup miksujemy, dodajemy rozgniecione na "paćkę" banany, mieszamy. Dodajemy mąki, orzechy, proszek do pieczenia, szybko mieszamy. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy trochę mąki razowej. Smarujemy patelnię masłem i smażymy placuszki z dwóch stron. Przekręcamy, kiedy na wierzchu pojawią się "kratery".


4 komentarze:

  1. Kiedy w śniadaniowym składzie pojawia się banan, to wiem, że to na pewno będzie idealne śniadanie, tak jak u ciebie. Ja z moich przepisów uwielbiam najbardziej właśnie te z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie zapraszam ;)
    http://gain4health.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba je spróbuje- bo kocham pankejki. choc mom zdaniem najlepiej smakują z syropem klonowym i z (usmażonym a potem podpiecoznym) boczkiem <3

    OdpowiedzUsuń