poniedziałek, 28 maja 2012

Truskawki z koglem moglem

Bardzo prosta sprawa! Chyba każdy pamięta i dobrze wspomina kogiel mogiel (kogel-mogel) z dzieciństwa! Wersja podstawowa z samych żółtek i cukru, albo z bonusami w postaci piany z białek, kakao itp.
O takim sposobie na truskawki powiedziała mi chyba kiedyś Dominika w windzie, dość długo miałam go z tyłu głowy i dopiero teraz wykorzystałam. Bom kupiła nowe kokilki i trzeba było je od razu wypróbować! Spisały się bardzo dobrze i przypomniały mi wieczory u Babci na wsi :)






Składniki:

  • kogiel mogiel 
  • truskawki
Pamiętajcie żeby kogiel mogiel (żółtka utarte z cukrem) robić ze świeżych, czystych i najlepiej ekologicznych jaj.
Umyte, truskawki układamy w kokilkach i zalewamy koglem moglem. Pieczemy w 220 stopniach ok. 7 min.

1 komentarz:

  1. w życiu bym nie wpadła na to, żeby kogiel-mogiel zapiec! bardzo fajne, do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń