niedziela, 13 stycznia 2013

Szpinak z groszkiem. Dlaczego warto jeść groszek?

Zielony groszek poza walorami smakowymi i estetycznymi jest też bardzo zdrowy, gdyż posiada:
1. błonnik = dobry wpływ na układ pokarmowy, poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca
2. proteiny = szczególnie ważne, gdy nie je się mięsa/chce się je ograniczyć
3. kwas foliowy = obniża poziom homocysteiny, czyli pomaga zapobiec m.in. miażdżycy, zawałowi serca
4. karotenoidy (luteinę i zeaksantynę) = ochrona dla oczu
5. witaminę C





Zielony groszek można kupić świeży, ale ten mrożony też jest bardzo dobry i zachowuje swoje właściwości. Ja ostatnio pokochałam szpinak z groszkiem, który zjadłam u cioci Klary. Robi się go szybko, jest pożywny, smaczny i zielony. Może być przystawką, dodatkiem albo samodzielnym daniem.

Składniki:

  • opakowanie liści szpinaku (mogą być mrożone)
  • opakowanie mrożonego groszku
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • ok. 40g masła + kropla oleju (wtedy masło się nie przypala)
  • 3 łyżki kremowego serka (albo gęstej śmietany)
  • sól morska, gałka muszkatołowa, świeżo mielony pieprz
Na maśle lekko podsmażamy wyciśnięty czosnek (nie może się przypalić!). Dodajemy szpinak i dusimy (aż się rozmrozi). Pod koniec dodajemy groszek - szybko się rozmrozi, przyprawy i serek. Mieszamy. 




1 komentarz:

  1. Nie spotkałam jeszcze takiego połączenia. Od razu mnie zaciekawiło. Jutro spróbuje,mam nadzieje,że wyjdzie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń