niedziela, 17 lutego 2013

sernik jagodowy (white plate)

Jagodowy sernik w środku zimy! A do tego łatwy i smaczny. Składniki wrzucamy do miksera i wylewamy do formy, nie ma zagniatania, oddzielania żółtek, ani 3 misek. Tylko następnym razem dodam więcej dżemu.





Przepis pochodzi z książki White plate. Słodkie. W przepisie jest mąka pszenna, ja dałam orkiszową.

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1 kg sera do serników (trzykrotnie zmielonego)
  • 5 jaj
  • 100g dżemu jagodowego
  • 1 batonik bounty (lub inny kokosowy, 30g)
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • wiórki kokosowe do wysypania formy
  • masło do wysmarowania formy 
Batonik trzymamy w lodówce i kroimy drobno w kostkę.
Ser przekładamy do misy miksera i miksując dodajemy dżem i cukier. Następnie wbijamy po jednym jaju, dosypujemy mąkę i kaszę. Dodajemy batonik i mieszamy.
Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i leciutko uchylamy drzwiczki, czekamy aż się ostudzi. Posypujemy wiórkami.
Podajemy schłodzony.


4 komentarze:

  1. O rany! mój wyszedł zupełnie fioletowy, ale dodałam konfitury jagodowej ...więcej niż 100g ale za to o 50 g mniej cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba dobrze zrobiłaś:) też tak zrobię następnym razem!

      Usuń