Składniki na ok.3 porcje:
- 2 + 1/3 szkl. mleka
- 1 duża marchewka
- laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 4 łyżki cukru trzcinowego (lub syropu z agawy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
W 2 szklankach mleka gotujemy drobno pokrojoną marchewkę, laskę cynamonu, cukier i skórkę pomarańczy. (Uważamy żeby mleko się nie przypaliło). Gdy marchewka będzie miękka, wyjmujemy cynamon, zdejmujemy garnek z ognia i blenderujemy całość na gładką masę.
Do 1/3 szkl. zimnego mleka wrzucamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka marchewkowego - ciągle mieszając trzepaczką, aż uzyskamy kremową konsystencję budyniu.
A wierzch można oprószyć cynamonem.
fajny pomysł o marchewkowego nie jadłam jeszcze:)
OdpowiedzUsuńWOW, nie jadłam nic takiego jeszcze, a że mam wszystkie składniki w domu, to może dziś na deser się pojawi :-)
OdpowiedzUsuńwow, świetny pomysł, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajny, też już się do niego przymierzam :-)
OdpowiedzUsuń