Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki masła i 2 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia (jak nie macie takiego, to dodajcie więcej mała i tylko kroplę oleju - dzięki temu masło się nie przypali)
- 1 duża marchewka pokrojona na 4-5 części
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 dużego selera
- kostka grzybowa
- sól morska, pieprz cytrynowy, szczypta cukru
- mały kubeczek śmietany 12% (200 ml)
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy - podsmażamy w garnku na maśle z olejem - troszkę solimy, odrobinę cukrzymy. Kiedy pieczarki puszczą wodę dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę - smażymy aby warzywa uwolniły aromat. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę, doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Kiedy warzywa będą miękkie - wyjmujemy pietruszkę, seler, 2 marchewki (2 części zostawiamy). Zostawiamy do przestudzenia, blenderujemy. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną - do kubeczka wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy ją ze śmietaną i przelewamy do garnka, mieszając aby nie powstały grudki.
Jeśli chcecie by zupa była bardziej gęsta warto ugotować i zblenderować w niej ok. 3 ziemniaki.
Jeśli chcecie by zupa była bardziej gęsta warto ugotować i zblenderować w niej ok. 3 ziemniaki.
PS: nie wrzucajcie od razu wszystkich grzanek
pyszny:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
Usuń