Łatwy tort, po którym kuchnia nie wymaga 2h sprzątania. Wystarczą 2 miski, mała miseczka, łyżka, łyżeczka, tarka i mikser + ewentualnie szpryca. Wiśnie w tercecie z czekoladą i bitą śmietaną, zawsze wypadają wyśmienicie, a jeżeli dodamy do tego nutkę nutelli to sukces jest murowany.
Biszkopt najlepiej jest przygotować trochę wcześniej, aby mógł spokojnie ostygnąć.
- 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
- 12 łyżek cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 75g startej (gorzkiej) czekolady (resztę tabliczki chowamy do lodówki, bez podjadania)
- 4 łyżki dobrego kakao
Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz ze startą czekoladą. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczone). Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35 min. (bez termoobiegu). Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami - żeby nie opadł. Gdy ostygnie - długim ostrym nożem lub specjalną cięciarką dzielimy na 3 części.
Nadzienie:
- 600 ml zimnej śmietany 30%
- kilka kropi ekstraktu z wanilii
- cukier puder - wedle smaku
- 3 łyżki nutelli (w temperaturze pokojowej)
- wiśniówka
- konfitura wiśniowa - najlepiej domowa, z całymi wiśniami (300-400ml)
- wiśnie kandyzowane
- reszta czekolady z biszkoptu (ok. 25g)
Śmietanę ubijamy na sztywno z wanilią i cukrem pudrem.
Pierwszą warstwę biszkoptu skrapiamy wiśniówką, smarujemy dużą ilością konfitury i przykrywamy bitą śmietaną. Kładziemy drugą warstwę i robimy z nią to samo, co z pierwszą. Przykrywamy trzecią warstwą ciasta. Szprycę lub rękaw cukierniczy napełniamy bitą śmietaną (będzie potrzebna tylko do ozdób), a do reszty śmietany wmiksowujemy po łyżce nutellę. Masą nutellową smarujemy wierzch i boki ciasta. Na górę ścieramy resztę czekolady i ozdabiamy ją bitą śmietaną i wiśniami. Chłodzimy.
Warstwy:
9. starta czekolada i wisienki
8. bita śmietana z nutellą
7. biszkopt skropiony wiśniówką
6. bita śmietana
5. konfitura wiśniowa
4. biszkopt skropiony wiśniówką
3. bita śmietana
2. konfitura wiśniowa
1. biszkopt skropiony wiśniówką
prezentuje się świetnie taki trochę Szwarcwaldzki torcik:)
OdpowiedzUsuńtrochę tak ;) ale nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem nutelli :)
UsuńCzy można dodać do śmietany zelatyna i czy wanilia to ma być olejek czy może to być ekstrak z alkoholem, dziękuję xx
OdpowiedzUsuńMożna, tylko proszę pamiętać, by nie była gorąca i dobrze ją wymieszać.Ja generalnie nie używam żelatyny, ale na pewno usztywni masę.
UsuńJeśli chodzi o wanilię, to najważniejsze żeby była naturalna, więc może być ekstrakt z alkoholem - należy tylko uważać, by nie rozwodnił masy.
Witam. Czy mogaby pani podac ilosc máki tortowej I ziemniaczanej w gramach badz dkg? I czy 8 lyzek máki wystarczy aby upiiec 25cm biszkopt? Przepraszam za pytanie, ale jestem kompletnym amatorem I to bedzie mój pierwszy torcik w zyciu :) Dziekuje
OdpowiedzUsuńDzień dobry, sposób na "łyżki" jest o tyle dobry, że możemy zmieniać proporcje ( 1 jaja : 2 cukier : 2 mąki ) i tu odpowiadam na drugie pytanie - to jest 8 łyżek mąki + 4 kakao, więc razem 12 łyżek sypkiego produktu. Do przeliczania polecam używać kalkulatorów internetowych (proszę wpisać w google przelicznik kuchenny i z pewnością coś Pani znajdzie).
UsuńPrzyjmuje się, że 1 łyżka to 15g. Wg jednego z przeliczników 1 łyżka mąki tortowej to 17g, mąki ziemniaczanej - 25g, a kakao - 10g.
Powodzenia :)