czwartek, 28 marca 2013

wegeburgery (bez smażenia)

Już niedługo tradycji stanie się zadość, a tymczasem zrobiłam pyszne burgery! Wszyscy już układają świąteczne menu,a mnie naszła ochota na coś zupełnie innego.
Przepis jest ze strony jadlonomia.com - lekko zmieniłam produkty/proporcje, dodałam bejruckiej przyprawy, którą niedawno dostałam oraz jajo. Wcześniej robiłam je bez jaja, ale uważam że z jego dodatkiem są lepsze i łatwiej się przekręcają. Ale weganie, oczywiście, mogą zrobić bez niego, bo kasza jaglana jest wystarczająco kleista. Poza smakiem lubię w nich to, że po upieczeniu zachowują swoją , więc nie trzeba ich smażyć.
Kalorie zaoszczędzone na smażeniu, zostały wykorzystane w kupnych bułkach - następnym razem razem przygotuję bajgle, ale dziś w ferworze wiosennych porządków skorzystałam z gotowca.




Składniki (ok. 10 kotlecików):

  • 2 szkl. grubo startej marchewki
  • kubek suchej kaszy jaglanej - ugotować
  • 1/2 szkl. uprażonego sezamu
  • 1/2 szkl. uprażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki poszatkowanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chilli (lub mniej lub więcej)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki kolendry (przyprawy-rozbitej w moździerzu)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego
  • 1 poszatkowana czerwona cebula
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • jajo
  • dodałam jeszcze trochę przyprawy, którą koleżanka przywiozła mi z Bejrutu - niestety nie znam arabskiego, więc nie wiem, jak się nazywa, ale nie trzeba jej dodawać.
Wszystko to łączymy w dużej misce (najlepiej najpierw składniki suche), mieszamy rękami, chwilę "wyrabiamy" i formujemy kuleczki, które spłaszczamy na miarę kotleta. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem, po ok. 15-20 min. delikatnie przekręcamy (przy opcji bez jajka trzeba to robić bardzo ostrożnie) i pieczemy jeszcze 10-15 min.
  • bułki do burgerów
  • sałata karbowana lub rokola
  • pomidor
  • korniszon
  • cebula czerwona
  • majonez, musztarda, (ketchup)
Bułeczkę chwilę grillujemy lub podgrzewamy 20 sekund w mikrofalówce i uzupełniamy dodatkami.

3 komentarze:

  1. PLAGIAT!
    http://www.jadlonomia.com/2012/03/najlepsze-wegeburgery-na-swiecie.html
    http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/12/wegetarianskie-burgery.html

    OdpowiedzUsuń