Przepis jest ze strony jadlonomia.com - lekko zmieniłam produkty/proporcje, dodałam bejruckiej przyprawy, którą niedawno dostałam oraz jajo. Wcześniej robiłam je bez jaja, ale uważam że z jego dodatkiem są lepsze i łatwiej się przekręcają. Ale weganie, oczywiście, mogą zrobić bez niego, bo kasza jaglana jest wystarczająco kleista. Poza smakiem lubię w nich to, że po upieczeniu zachowują swoją , więc nie trzeba ich smażyć.
Kalorie zaoszczędzone na smażeniu, zostały wykorzystane w kupnych bułkach - następnym razem razem przygotuję bajgle, ale dziś w ferworze wiosennych porządków skorzystałam z gotowca.
Składniki (ok. 10 kotlecików):
- 2 szkl. grubo startej marchewki
- kubek suchej kaszy jaglanej - ugotować
- 1/2 szkl. uprażonego sezamu
- 1/2 szkl. uprażonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki poszatkowanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki chilli (lub mniej lub więcej)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 2 łyżeczki kolendry (przyprawy-rozbitej w moździerzu)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mąki razowej
- 1/4 szkl. oleju roślinnego
- 1 poszatkowana czerwona cebula
- 1/2 szkl. bułki tartej
- jajo
- dodałam jeszcze trochę przyprawy, którą koleżanka przywiozła mi z Bejrutu - niestety nie znam arabskiego, więc nie wiem, jak się nazywa, ale nie trzeba jej dodawać.
Wszystko to łączymy w dużej misce (najlepiej najpierw składniki suche), mieszamy rękami, chwilę "wyrabiamy" i formujemy kuleczki, które spłaszczamy na miarę kotleta. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem, po ok. 15-20 min. delikatnie przekręcamy (przy opcji bez jajka trzeba to robić bardzo ostrożnie) i pieczemy jeszcze 10-15 min.
- bułki do burgerów
- sałata karbowana lub rokola
- pomidor
- korniszon
- cebula czerwona
- majonez, musztarda, (ketchup)
Bułeczkę chwilę grillujemy lub podgrzewamy 20 sekund w mikrofalówce i uzupełniamy dodatkami.
PLAGIAT!
OdpowiedzUsuńhttp://www.jadlonomia.com/2012/03/najlepsze-wegeburgery-na-swiecie.html
http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/12/wegetarianskie-burgery.html
we stępie napisałam skąd pochodzi przepis.
Usuńwe wstępie*
Usuń