Jeśli Wam zasmakuje, to TU jest przepis na sałatkę z tymi składnikami w roli głównej.
Składniki:
- 150g zimnego masła
- 250g mąki
- 3 jaja (1 do spodu i 2 do farszu)
- łyżeczka soli morskiej, drobnej
- szczypta cukru
- ser lazur (opakowanie)
- 2 dojrzałe gruszki
- kubeczek śmietany 12-18% (250 ml)
- świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i siekamy je z mąką jak najdrobniej. Wrzucamy 1 jajko i zagniatamy szybko ciasto, owijamy je w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. LUB korzystamy z gotowego ciasta francuskiego.
Ciastem wykładamy nasmarowaną tłuszczem foremkę do tart, spód gęsto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok.20 minut, aż się zarumieni.
W tym czasie kroimy gruszki (np. w plastry) i jeśli gruszki są twarde chwilę podsmażamy na maśle. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Na podpieczonym spodzie rozkładamy ser i gruszki, całość zalewamy masą ze śmietany.
Znów wkładamy do piekarnika na jakieś 20-30 min. - aż masa się zetnie.
Można też dorzucić orzechy włoskie :)
O tak - gruszka świetnie odnajduje się w towarzystwie sera pleśniowego.
OdpowiedzUsuńTakie połączenia smakowe jak najbardziej mi odpowiadają. :)