wtorek, 5 marca 2013

Tarta z gruszką i lazurem

Gruszka i ser pleśniowy to pewniak smakowy, idealnie komponujący się z orzechami włoskimi. Kompozycja ułożona na dobrym, maślanym, kruchym spodzie gwarantuje pyszną kolację lub świetne drugie śniadanie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło. Jeśli nie próbowaliście tego połączenia smaków, warto to zmienić. Oryginalny smak sera ze słodyczą gruszki doskonale się uzupełniają.
Jeśli Wam zasmakuje, to TU jest przepis na sałatkę z tymi składnikami w roli głównej.





Składniki:
  • 150g zimnego masła
  • 250g mąki
  • 3 jaja (1 do spodu i 2 do farszu)
  • łyżeczka soli morskiej, drobnej
  • szczypta cukru
  • ser lazur (opakowanie)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • kubeczek śmietany 12-18% (250 ml)
  • świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i siekamy je z mąką jak najdrobniej. Wrzucamy 1 jajko i zagniatamy szybko ciasto, owijamy je w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. LUB korzystamy z gotowego ciasta francuskiego.
Ciastem wykładamy nasmarowaną tłuszczem foremkę do tart, spód gęsto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok.20 minut, aż się zarumieni.
W tym czasie kroimy gruszki (np. w plastry) i jeśli gruszki są twarde chwilę podsmażamy na maśle. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Na podpieczonym spodzie rozkładamy ser i gruszki, całość zalewamy masą ze śmietany.
Znów wkładamy do piekarnika na jakieś 20-30 min. - aż masa się zetnie. 
Można też dorzucić orzechy włoskie :)

1 komentarz:

  1. O tak - gruszka świetnie odnajduje się w towarzystwie sera pleśniowego.
    Takie połączenia smakowe jak najbardziej mi odpowiadają. :)

    OdpowiedzUsuń