Składniki na naleśniki - tak naprawdę najlepiej jest zrobić "na oko":
- 2 jaja
- kubeczek śmietany 12-18%
- szklanka wody gazowanej
- szczypty soli i świeżo mielonego pieprzu
- mąka - taka ilość aby ciasto uzyskało konsystencję kefiru
- 4 kostki mrożonego szpinaku - rozmrożone
Jaja mieszamy ze śmietaną i wodą, dodajemy mąkę i doprawiamy. Odstawiamy na ok. 30 min. Dodajemy szpinak i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu). Studzimy.
- łosoś
- serek typu philadelphia
- drobno pokrojony koperek
Naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy koperkiem i układamy łososia. Zawijamy lekko boki i rolujemy naleśnik. Układamy złączeniem w dół i kroimy na mniejsze części.
Mój wujek odkrył, że doskonale smakują z sosem sojowym :)
Mmmm! To zdecydowanie coś dla mnie! Uwielbiam takie rollsy :P
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń