poniedziałek, 11 marca 2013

szpinakowe naleśniki z łososiem

A tutaj znowu naleśniki! Tym razem w formie "finger food", małej przekąski. Doskonale nadaje się na imprezy, choć my jedliśmy je rodzinnie, przy stole, w towarzystwie sałatek.



Składniki na naleśniki - tak naprawdę najlepiej jest zrobić "na oko":

  • 2 jaja
  • kubeczek śmietany 12-18%
  • szklanka wody gazowanej
  • szczypty soli i świeżo mielonego pieprzu
  • mąka - taka ilość aby ciasto uzyskało konsystencję kefiru
  • 4 kostki mrożonego szpinaku - rozmrożone
Jaja mieszamy ze śmietaną i wodą, dodajemy mąkę i doprawiamy. Odstawiamy na ok. 30 min. Dodajemy szpinak i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu). Studzimy.
  • łosoś
  • serek typu philadelphia 
  • drobno pokrojony koperek
Naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy koperkiem i układamy łososia. Zawijamy lekko boki i rolujemy naleśnik. Układamy złączeniem w dół i kroimy na mniejsze części. 
Mój wujek odkrył, że doskonale smakują z sosem sojowym :)



2 komentarze:

  1. Mmmm! To zdecydowanie coś dla mnie! Uwielbiam takie rollsy :P

    OdpowiedzUsuń