piątek, 8 marca 2013

omlet z mozzarellą, oliwkami, pomidorem i rukolą

Już kiedyś pisałam o tym, że jak tylko dostanę świeże jaja, prosto od szczęśliwych kur, to robię omlety na śniadanie. Poza tym, że są bardzo smaczne (dobre śniadanie to dobry dzień!) pozwalają rozsądnie opróżnić lodówkę, bo można do nich dodać wiele "resztek", począwszy od serów na warzywach kończąc.
Mój omlet skomponował się iście śródziemnomorsko ;)




Składniki na 1 omlet:

  • 2 lub 3 świeże jaja 0 lub 1
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • 2 lub 3 plastry mozzarelli
  • kilka plasterków pomidora
  • garść rukoli
  • 4 duże czarne oliwki
  • łyżeczka drobno pokrojonej cebuli (cukrowej)
  • (masło do posmarowania patelni, jeśli nie macie takiej z nieprzywierającą powłoką)
Cebulkę drobno kroimy. Oliwki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnię.
Jaja z solą i pieprzem roztrzepujemy. Smażymy aż spód się zetnie (kilka sekund), po czym mieszamy widelcem tak, by ścięte jajko przeniosło się na środek, jednocześnie ruszając patelnią - chodzi o to żeby omlet miał taką konsystencję jaką chcemy i ładną powierzchnię. Następnie na połowę omleta wrzucamy cebulkę, trochę oliwek, układamy pomidora i mozzarellę. Składamy omlet i delikatnie zsuwamy na talerz z rukolą. Dodajemy resztę oliwek.

1 komentarz: