sobota, 11 maja 2013

mój urodzinowy prezent: przepis na gnocchi z tuńczykiem

Wśród wielu cudownych, marcowych, życzeń jedne były wyjątkowe. Wraz z miłymi słowami dostałam przepis na "ulubiony przepis na szybki, fajowy makaron" Łukasza (dzięki niemu wszyscy moi znajomi robią pesto). Długo nie mogłam znaleźć dobrego gnocchi, a wczoraj odwiedziłam włoski sklep i już mam!




Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu gnocchi 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do serwowania 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki 
  • 150 g tuńczyka z puszki 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka kaparów [najlepiej zasypanych solą] (ja dałam 30g)
  • 10 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki 
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • suszony rozmaryn
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ok.2 min), odsączamy i przekładamy z powrotem do garnka, przykrywamy, aby utrzymał temperaturę.
Rozgrzewamy oliwę i połowę masła na dużej patelni, dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni. Dodajemy kawałki odsączonego tuńczyka (wraz z częścią oleju w dowolnej ilości), sok z cytryny, sporo rozmarynu,kapary i oliwki. Mieszamy i podgrzewamy wszystkie składniki.
Na patelnię przekładamy makaron, resztę masła i mieszamy razem z natką pietruszki. Podgrzewamy i doprawić solą (ewentualnie) i pieprzem. Podajemy z oliwą z oliwek do smaku.

3 komentarze:

  1. Pysznie ;) Uwielbiam gnocchi w każdej postaci ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_oliwkami/przepis.html

    skopiowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, tak jak pisałam, dostałam ten przepis na urodziny, ale (jak widać) wielce prawdopodobne, że osoba, która mi go wysłała wzięła go z Kwestii Smaku.

      Usuń