wtorek, 3 września 2013

pizza z lazurem i rukolą



Mąka, woda, drożdże i trochę oliwy - tyle wystarczy by stworzyć dobry spód do pizzy. Mój sposób na dobrze upieczoną pizzę bez specjalnego pieca podaję tu (proszę kliknąć). Szczerze mówiąc i tak robię pizzę "na oko", ale warto znać mniej więcej proporcje, z których wyjdzie miękkie, zwarte, elastyczne ciasto.



Składniki:
  • mozarella (w kawałku, nie kulka)
  • lazur (ser z niebieską pleśnią)
  • pomidory
  • rukola
Na podpieczonym spodzie do pizzy rozsmarowujemy sos, posypujemy go startą mozarellą, układamy cieniutko pokrojone pomidory, na to kruszymy lazur. Pieczemy 8-10 min. w najwyższej temperaturze. 
Wyjmujemy pizzę, czekamy aż ser przestanie bulgotać i posypujemy całość świeżą rukolą.

PS: Smacznie będzie jeśli zapieczecie na pizzy jeszcze suszone pomidory z zalewy oliwnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz