Mąka, woda, drożdże i trochę oliwy - tyle wystarczy by stworzyć dobry spód do pizzy. Mój sposób na dobrze upieczoną pizzę bez specjalnego pieca podaję tu (proszę kliknąć). Szczerze mówiąc i tak robię pizzę "na oko", ale warto znać mniej więcej proporcje, z których wyjdzie miękkie, zwarte, elastyczne ciasto.
Składniki:
- ciasto na pizzę, np. z tego przepisu (proszę kliknąć)
- sos
- mozarella (w kawałku, nie kulka)
- lazur (ser z niebieską pleśnią)
- pomidory
- rukola
Na podpieczonym spodzie do pizzy rozsmarowujemy sos, posypujemy go startą mozarellą, układamy cieniutko pokrojone pomidory, na to kruszymy lazur. Pieczemy 8-10 min. w najwyższej temperaturze.
Wyjmujemy pizzę, czekamy aż ser przestanie bulgotać i posypujemy całość świeżą rukolą.
PS: Smacznie będzie jeśli zapieczecie na pizzy jeszcze suszone pomidory z zalewy oliwnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz