Ja podsmażyłam śliwki i figi z dodatkiem ekstraktu z wanilii, ale same śliwki też będą w porządku.
...ciasto robiłam w pośpiechu i pstryknęłam coś telefonem i jest, jak jest. Może później znajdę coś lepszego.
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- + śliwki (mniej więcej "3 koszyczki z rąk"), 5 dojrzałych fig, 2 łyżki mojego ekstraktu waniliowego i 2 garści płatków migdała
Połówki śliwek i plasterki fig smażymy, gdy będą dość gęste dodajemy ekstrakt. (Warto je przestudzić przed położeniem na masło)
Mieszamy w misce (a najlepiej w jakimś dzbanuszku)mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia. Średnią tortownicę smarujemy masłem (dno można wyłożyć papierem do pieczenia). Wsypujemy do niej 1/3 zawartości miski, na to ścieramy 1/3 kostki masła (najlepiej jest wsadzić masło i tarkę do zamrażarki), a następnie połowę owoców, znowu sypkie, masło, owoce, sypkie i masło. Wierzch posypujemy migdałami.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 40 min - aż wierzch będzie rumiany.
:)
OdpowiedzUsuń