niedziela, 15 września 2013

Ciasto bez zagniatania i miksowania. ze śliwkami i figami. posypane migdałami.

Warto znać ten przepis, kiedy ma się bardzo mało czasu, a chce się zrobić coś dobrego. Cukier, mąkę, kaszę manną w domu ma prawie każdy, kostkę masła większość osób też posiada. Potrzebne są jeszcze owoce...choć może z dżemem też się uda..? Na pewno z jabłkami ze słoika, bo pomysł jest wzięty z szarlotki. Ciasta się nie zagniata, nie miksuje - samo się dzieje w piekarniku.
Ja podsmażyłam śliwki i figi z dodatkiem ekstraktu z wanilii, ale same śliwki też będą w porządku.



...ciasto robiłam w pośpiechu i pstryknęłam coś telefonem i jest, jak jest. Może później znajdę coś lepszego. 



Składniki:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • + śliwki (mniej więcej "3 koszyczki z rąk"), 5 dojrzałych fig, 2 łyżki mojego ekstraktu waniliowego i 2 garści płatków migdała
Połówki śliwek i plasterki fig smażymy, gdy będą dość gęste dodajemy ekstrakt. (Warto je przestudzić przed położeniem na masło)

Mieszamy w misce (a najlepiej w jakimś dzbanuszku)mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia. Średnią tortownicę smarujemy masłem (dno można wyłożyć papierem do pieczenia). Wsypujemy do niej 1/3 zawartości miski, na to ścieramy 1/3 kostki masła (najlepiej jest wsadzić masło i tarkę do zamrażarki), a następnie połowę owoców, znowu sypkie, masło, owoce, sypkie i masło. Wierzch posypujemy migdałami.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 40 min - aż wierzch będzie rumiany.

2 komentarze: