Składniki na 1 porcję:
- garść sałaty
- garść szpinaku
- (kilka listków rukoli)
- 1 figa pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub na patelni
- garść blanszowanych (zarumienionych na suchej patelni) płatków migdałowych
- kilka płatków twardego sera koziego
- kilka płatków Bursztyna ( Bursztyn to tak zwany polski parmezan)
- oliwa z oliwek extra vergin + balsamico + grubo mielony pieprz
Sos mieszamy mniej więcej w proporcjach 2:1, tj. 2 łyżki oliwy i łyżka octu balsamicznego + trochę pieprzu.
Na talerzu układamy sałatę, szpinak, polewamy sosem. Ścieramy obieraczką do warzyw płatki serów, posypujemy je gorącymi migdałami, (możemy położyć kilka listków rukoli) i układamy gorące figi.
Wczoraj zjadłam Twoją sałatę w przerwie w pracy, zabrałam ją w plastikowym pojemniku, więc nieco "opadła", ale była przepyszna. Wielokrotnie powtórzę ten przepis!
OdpowiedzUsuńto bardzo mi miło :)
Usuńsuper przepis :) a już za kilka dni zapraszam do udziału w figowej akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/figa-bez-maku#
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) nie jadłam już dawno koziego serka:)
OdpowiedzUsuń