sobota, 7 września 2013

sałatka z ciepłymi figami, serem kozim i bursztynem

Figa to piękny owoc, znany ludziom już w neolicie. Najpopularniejsze są figi zielone i fioletowe. My najczęściej widujemy je w postaci bakalii (suszy się te zielone). (Swoją drogą suszone figi są świetną przekąską na drugie śniadanie!) A właśnie trwa sezon na figi i można je kupić naprawdę w dobrej cenie (około złotówki za sztukę). Importujemy je głównie z Turcji. Figa jest dojrzała, kiedy jest miękka i ciemnofioletowa - takie owoce powinniśmy wybierać w sklepach.






Składniki na 1 porcję:

  • garść sałaty
  • garść szpinaku
  • (kilka listków rukoli)
  • 1 figa pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub na patelni
  • garść blanszowanych (zarumienionych na suchej patelni) płatków migdałowych
  • kilka płatków twardego sera koziego
  • kilka płatków Bursztyna ( Bursztyn to tak zwany polski parmezan)
  • oliwa z oliwek extra vergin + balsamico + grubo mielony pieprz
Sos mieszamy mniej więcej w proporcjach 2:1, tj. 2 łyżki oliwy i łyżka octu balsamicznego + trochę pieprzu.

Na talerzu układamy sałatę, szpinak, polewamy sosem. Ścieramy obieraczką do warzyw płatki serów, posypujemy je gorącymi migdałami, (możemy położyć kilka listków rukoli) i układamy gorące figi.

4 komentarze:

  1. Wczoraj zjadłam Twoją sałatę w przerwie w pracy, zabrałam ją w plastikowym pojemniku, więc nieco "opadła", ale była przepyszna. Wielokrotnie powtórzę ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis :) a już za kilka dni zapraszam do udziału w figowej akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/figa-bez-maku#

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie:) nie jadłam już dawno koziego serka:)

    OdpowiedzUsuń