piątek, 27 września 2013

Biszkopt w kropki z kremem nutellowym i malinami

Oto mój pierwszy biszkopt we wzorki. Technika zdobienia ciasta spodobała mi się tak bardzo, że w ciągu dwóch dni zrobiłam 3 takie ciasta. Dekorowanie tym sposobem jest łatwe, daje duże możliwości (kropki są chyba najprostsze, ale robiłam też inne zawijasy) i super efekt.
Pomysł i technika zostały zaczerpnięte z kotlet.tv - oto link do filmiku z instrukcją http://www.youtube.com/watch?v=JusQZ91k048. Biszkopt lekko zmodyfikowałam, a masę zrobiłam z serka mascarpone i nutelli, do środka dołożyłam świeże maliny.
Moje ciasto to bardziej zawijas niż rolada, bo nie mam tak szerokiej blaszki.





Składniki na maślaną masę:
  • 90g miękkiego masła
  • 90g cukru pudru
  • 90g mąki
  • 1 białko
  • barwnik w żelu
Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy białko, miksujemy i dodajemy mąkę, miksujemy i dodajemy barwnik, miksujemy. Masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rysujemy wzorki. Spłaszczamy je wilgotnym palcem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok.30 min.

Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • niecała szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • niecała szklanka mąki
Białka ubijamy na sztywno (z odrobiną soli), partiami dodajemy cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy po żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wzorki, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez ok.10-12 minut (należy zrobić test suchego patyczka, czyli wbić w kilku miejscach wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest gotowe.

Biszkopt można zwyczajnie przełożyć kemem lub zwinąć w roladę*.

Masa:
  • 150g mascarpone
  • 3 łyżki nutelli
  • świeże maliny
Mascarpone miksujemy z nutellą. 
Biszkopt smarujemy masą i posypujemy owocami.

*Zaraz po wyjęciu z pieca przekładamy ciasto na czystą ściereczkę kuchenną wysypaną cukrem wanilinowym - papierem do pieczenia do góry. Zdejmujemy papier (można go najpierw "przejechać" zwilżoną gąbką) i ostrożnie zwijamy ciasto ze ściereczką, tak by brzeg ciasta był na spodzie. Gdy przestygnie (nie musi być zupełnie zimne) smarujemy środek masą, układamy owoce i znów zwijamy.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa strona, życzę wielu wejść na stronę.

    Also visit my homepage: moderowany katalog stron

    OdpowiedzUsuń