Pomysł i technika zostały zaczerpnięte z kotlet.tv - oto link do filmiku z instrukcją http://www.youtube.com/watch?v=JusQZ91k048. Biszkopt lekko zmodyfikowałam, a masę zrobiłam z serka mascarpone i nutelli, do środka dołożyłam świeże maliny.
Moje ciasto to bardziej zawijas niż rolada, bo nie mam tak szerokiej blaszki.
Moje ciasto to bardziej zawijas niż rolada, bo nie mam tak szerokiej blaszki.
Składniki na maślaną masę:
- 90g miękkiego masła
- 90g cukru pudru
- 90g mąki
- 1 białko
- barwnik w żelu
Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy białko, miksujemy i dodajemy mąkę, miksujemy i dodajemy barwnik, miksujemy. Masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rysujemy wzorki. Spłaszczamy je wilgotnym palcem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok.30 min.
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- niecała szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- niecała szklanka mąki
Białka ubijamy na sztywno (z odrobiną soli), partiami dodajemy cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy po żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wzorki, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez ok.10-12 minut (należy zrobić test suchego patyczka, czyli wbić w kilku miejscach wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest gotowe.
Biszkopt można zwyczajnie przełożyć kemem lub zwinąć w roladę*.
Masa:
- 150g mascarpone
- 3 łyżki nutelli
- świeże maliny
Mascarpone miksujemy z nutellą.
Biszkopt smarujemy masą i posypujemy owocami.
*Zaraz po wyjęciu z pieca przekładamy ciasto na czystą ściereczkę kuchenną wysypaną cukrem wanilinowym - papierem do pieczenia do góry. Zdejmujemy papier (można go najpierw "przejechać" zwilżoną gąbką) i ostrożnie zwijamy ciasto ze ściereczką, tak by brzeg ciasta był na spodzie. Gdy przestygnie (nie musi być zupełnie zimne) smarujemy środek masą, układamy owoce i znów zwijamy.
Bardzo ciekawa strona, życzę wielu wejść na stronę.
OdpowiedzUsuńAlso visit my homepage: moderowany katalog stron