środa, 11 grudnia 2013

białkowo-razowe placki FIT (kilka słów o wartościach odżywczych jaj)

To że uwielbiam naleśniko-placki wiadomo nie od dziś, tak samo jak to, że lubię z nimi kombinować.


Do tego śniadania zainspirował mnie kolega, którego białkowa dieta odrzuca żółtka (ze względu tłuszcz). Zabawne, że są osoby, które kupują samo białko (tak, są sprzedawane w butelkach - nie wiedziałam) i takie, którym to białko zawsze zostaje po cukierniczych wybrykach - i stąd mój paradoksalny wniosek: cukiernie powinny znajdować się w pobliżu siłowni, oba miejsca mogłyby żyć w symbiozie i dzielić się jajkami ;)
Ja pozostałe białka najczęściej wykorzystuję na słodko (bezykokosanki), ale nie tym razem! 
Tym razem białka ubiłam z odrobiną soli i mąką razową tworząc masę plackową, którą usmażyłam, oczywiście bez tłuszczu (potrzebna będzie patelnia z nieprzywierającą powłoką).
Placki posmarowałam białym serkiem z suszonymi pomidorami (ja wykorzystałam Bielucha, ale chyba "białkowiej" byłoby gdybym użyła chudego twarogu).

Supermoc białek jaj polega na tym, że mają mało kalorii, dużo protein i nie posiadają tłuszczu. Ale nie zapominajmy, że to żółtka są sercem jajka i zawierają 5 razy więcej witamin i 6 razy więcej protein, więc jeśli nie musimy ograniczać spożycia tłuszczu nie ma sensu ich odrzucać, a już na pewno wyrzucać.

Warto też wiedzieć, że białko jaja nazwane jest białkiem wzorcowym (tzn. że zawiera wszystkie aminokwasy w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu ludzkiego).

wartości odżywcze żółtka jaja kurzego /ź: tabele-kalorii.pl

wartości odżywcze białka jaja kurzego /ź: tabele-kalorii.pl


wartości odżywcze całego jaja kurzego /ź: tabele-kalorii.pl


Wcześniej o jajkach napisałam TU.



Składniki (z 3 białek wyszło mi 5 placków):
  • 3 białka jaja kurzego
  • szczypta soli
  • ok.3 łyżek mąki razowej (może być też np. gryczana)
  • świeżo mielony pieprz
  • biały serek naturalny
  • rozmaryn
  • kilka suszonych pomidorów (najlepiej nie z oleju)
  • + sałata do pochrupania
Pomidory zalewamy wrzątkiem trochę wcześniej, żeby zmiękły. Odsączamy je i kroimy dość drobno, mieszamy z serkiem, doprawiamy rozmarynem, pieprzem i ewentualnie solą (kupne pomidory bez zalewy bywają bardzo słone). 
Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Chmurki masy plackowej lekko spłaszczamy na dobrze rozgrzanej patelni i smażymy z dwóch stron. Smarujemy serkiem.

2 komentarze:

  1. dobrze wiedzieć takie rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy mi nie zostają ani białka ani żółtka, zawsze wszystko wykorzystuję.
    Ale placki pychota:)

    OdpowiedzUsuń