wtorek, 29 stycznia 2013

pomarańczowe naleśniki

Żadna to filozofia, a są super.
Do naleśników dodajemy świeżo startą (na małych oczkach) skórkę z pomarańczy, można zamienić część mleka na sok i usmażyć cieniutko. Połowę zjadam bez dodatków w trakcie smażenia, a drugą część smaruję dżemem pomarańczowym.

Przykładowy przepis na naleśniki podaję poniżej.



Przepis M.Roux 

Składniki :
  • 125g mąki 
  • 15g drobnego cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 jaja 
  • 325 ml mleka 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • skórka z 1/2 dużej pomarańczy - owoc musi być wyparzony 
Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy jaja i 100 ml mleka - mieszamy - i stopniowo dodajemy resztę mleka i śmietanę. Mieszamy aż ciasto przestanie mieć grudki i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1h (nie musi być tak ciepłe jak w przypadku ciasta drożdżowego, grunt żeby nie było zimne). Po tym czasie dodajemy skórkę z pomarańczy, mieszamy i smażymy.

Wylewamy ok. pół łyżki wazowej na patelnię i obracając nią rozprowadzamy ciasto - można sobie pomóc takim specjalnym wałeczkiem. Gdy brzegi zaczną się rumienić delikatnie (przy pomocy drewnianej łopatki) podważamy placek i przekręcamy na drugą stronę.

przepis na łatwy dżem pomarańczowy

wersja cytrynowa

4 komentarze:

  1. żadna filozofia ale jakoś sama na ten pomysł nie wpadłam sama:) na pewno duża dawka cytrusów przyda się na te zimowo-grypowe dni:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego postanowiłam zamieścić ten przepis, bardziej jako pomysł niż recepturę :)
      w końcu trwa sezon na cytrusy!

      Usuń
  2. koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń