środa, 7 września 2011

edukacyjna pomoc dla Agatki

Klasyczne muffiny z białą czekoladą w truflowo-cukrowej panierce.
 Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • tabliczka białej czekolady, drobno pokrojona
  • jajo wiejskie
  • 1,25 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego/cukier z waniliowy
W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche, w drugiej wszystkie składniki mokre. Następnie bardzo sprawnie mieszamy łyżką zawartość obu misek tylko do chwili połączenia składników i dodajemy czekoladę,chwilę mieszamy aby rozprowadzić ją po masie.

Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Warto sprawdzić,czy babeczki się upiekły wsadzając wykałaczkę - jeżeli po wyjęciu będzie sucha są gotowe.

Gdy wystygną smarujemy je masą truflową i posypujemy ozdobami.
  • gotowa masa truflowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz