Składniki:
- 4 małe cukinie
- 3/4 szklanki ryżu jaśminowego
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki startej dyni
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 szklanki mleka sojowego lub krowiego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól,pieprz
Na rozgrzanym oleju rumienimy imbir, następnie wrzucamy wyciśnięty czosnek, dynię i dusimy aż dynia zmięknie. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Całość dokładnie miksujemy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ok.pół łyżeczki soli) uważając by się nie przypalił. Po ugotowaniu do mleka dodajemy 2 łyżki ryżu, szczypiorek, olej sezamowy i miksujemy blenderem. Następnie mieszamy z resztą ryżu.
Składniki są już gotowe, teraz najtrudniejsze zadanie czyli wykonanie roladek. Ja do tego używałam maty do sushi, co gorąco polecam.
Cukinię, ryż i dynię układamy tak jak na zdjęciu, następnie robimy delikatnie "rulonik", (można sobie pomóc licznymi instrukcjami na youtube, np. tą ) który kroimy BARDZO OSTRYM NOŻEM w plastry.
Cukiniowo-dyniowe maki są smaczne w połączeniu z sosem sojowym i chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz