środa, 27 lutego 2013

Naleśnikowe wariacje, na śniadanie, obiad i kolację!

Naleśniki są super!
Naleśniki są wszędzie. W takiej czy innej formie znajdziemy je chyba na całym świecie. W zależności od kontynentu, kraju, czy regionu, z którego pochodzą różnią się grubością, nadzieniem, mąką, sposobem robienia... Łączy je chyba to, że są z ciasta na bazie jakiejś mąki i najczęściej są okrągłe i smażone.

Od jutra rusza durszlakowa akcja mająca na celu zebranie przepisów i pomysłów na naleśniki z całego świata

"Co kraj to obyczaj. Co kraj to naleśnik.
W USA są pancake'i, we Francji crepes, w Polsce naleśniki to niezbyt cienkie ciasto smażone na oleju, we Włoszech bywają necci z mąki kasztanowej, w Meksyku jest tortilla itd.
Możliwości jest wiele: wytrawne i słodkie, kolorowe i ponure, tłuste i dietetyczne, cienkie i puszyste... Można je usmażyć wykorzystując różne mąki i niemąki, zabarwić burakiem albo kurkumą, dodać coś ekstra do ciasta... Najważniejsze żeby było pysznie!
Wśród naleśników chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Ja uwielbiam cieniutkie i beztłuszczowe, duże naleśniki, a Ty?
Warto abyście w poście umieścili informację o tym, skąd pochodzi dany rodzaj naleśnika albo jaki kraj był Waszą inspiracją"


Wszystkie informacje i zasady znajdziecie na DURSZLAKU, tam też możecie się dopisać do akcji i śledzić inne wpisy.

Na moim blogu szukajcie inspiracji na naleśniki po lewej stronie w zakładce: naleśniki, placki, pierogi.



3 komentarze:

  1. czerwony naleśnik wygląda bombowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki :)
    A ta akcja to dobry pretekst, żeby w końcu je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń