wtorek, 5 marca 2013

naleśniki z serem camembert, żurawiną i orzechami

Camembert z żurawiną to jedno z połączeń, które można umieszczać w różnych wariantach jedzeniowych: a to w kanapce, a to w cieście francuskim, a dziś w naleśniku. Zawsze smakuje dobrze, szczególnie w towarzystwie orzechów i garstki zieleni. 






Składniki na 5-6 naleśników:
  • jajo
  • 200 ml mleka
  • 80 g mąki
  • szczypta soli morskiej, świeżo mielony czarny pieprz
  • żurawina w słoiku
  • camembert
  • majonez
  • orzechy włoskie
  • rukola
Jajo mieszamy z mlekiem, dodajemy mąkę i sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. Dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy i smażymy naleśniki.
Każdy naleśnik smarujemy żurawiną i majonezem, kładziemy sporo sera camambert, zwijamy naleśnik tak jak pasztecik, czy springrollsy - tak aby nie wystawały końce, czyli najpierw składamy boki, potem zginamy górę i zwijamy od dołu. Złożony naleśnik podpiekamy w piekarniku lub na patelni aby ser się rozpuścił. Podajemy na rukoli, posypane orzechami

1 komentarz:

  1. apetyczne :) na pewno były pyszne...z takimi dodatkami pychota :)

    OdpowiedzUsuń