niedziela, 1 września 2013

faszerowane bakłażany

Lato się niestety kończy, a ja, z powodu remontu, nie mogłam się nacieszyć jego dobrodziejstwem. Więc, póki bazarki obfitują w kolorowe warzywa, korzystam ile mogę.
Dziś zrobiłam bakłażana faszerowanego warzywami z kaszą i fetą, zapiekanego pod żółtym serem. 
Danie nie należy do super szybkich, ale jest bardzo dobre, można pokombinować z przyprawami i zużyć zalegające w lodówce warzywa.






Na 4 porcje :
  • 2 świeże bakłażany
  • 1/4 dużej cukinii lub 1/2 małej
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 2 garści pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • chlust oleju do smażenia
  • 1/2 opakowania fety
  • 1 spory, podłużny pomidor bez skórki
  • szklanka ugotowanej kaszy perłowej
  • ok.4 garstki żółtego sera - do posypania przed zapieczeniem, im więcej sera tym cięższe danie
  • sól (pamiętajcie, że feta jest słona), świeżo mielony pieprz, troszkę chilli, można dodać wyciśnięty czosnek
Umyte bakłażany pieczemy w 180 stopniach aż będą bardzo miękkie (trochę to potrwa...).*

W tym czasie gotujemy kaszę ( ja robię tak: kaszę płuczę na sitku pod bieżącą wodą, prażę ją chwilę na patelni, zalewam gorącą wodą 1-1,5 cm powyżej kaszy, solę i gotuję, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie wodę. W razie potrzeby dolewam wody. Pod koniec należy uważać, aby nie przypalić kaszy. Zamiast wody można użyć bulionu. --> Dzięki temu kasza zachowuje swoje właściwości odżywcze.)

W między czasie: drobno pokrojoną cebulę szklimy na małym ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i starte obieraczką wstążki cukinii (przekrojone na mniejsze części - ok. 2-3cm). Gdy będą miękkie dodajemy pokrojonego pomidora. Doprawiamy.

Miękkie bakłażany kroimy na pół i delikatnie wydrążamy miąższ.

Warzywa ( z bakłażanem) mieszamy z kaszą, pokrojoną w kostkę fetą i natką pietruszki. Takim farszem napełniamy łódeczki ze skórki bakłażana, posypujemy startym serem i chwilę zapiekamy pod grillem piekarnika.

* następnym razem wydrążę surowe bakłażany a miąższ usmażę razem z resztą warzyw (wtedy, kiedy cukinię). w takiej sytuacji będę je dłużej zapiekać, w niższej temperaturze. zrobię tak, ponieważ bakłażan bardzo długo się piecze, a musi być naprawdę miękki.


4 komentarze:

  1. bardzo lubię faszerowane warzywa, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, może uda mi się je jeszcze zrobić przed końcem akcji ;) Poproszę jeszcze o banerek lub link i będę mogła zaakceptować wpis ;)

    OdpowiedzUsuń