wtorek, 6 września 2011

Ciasto marchewkowe

Jeszcze do niedawna ciasto marchewkowe brzmiało tak egzotycznie (sic!), a teraz przy konkurencji ciast buraczanych (i innych eko/bio/chudo pomysłów) mało kogo zaskakuje sam pomysł słodkiego ciasta warzywnego, natomiast smak - owszem - może zadziwić. Przepis dostałam od Luizy, jakoś na początku studiów i od tego czasu jest to ulubione ciasto krewnych i znajomych królika. Pieczone przy wielu okazjach, odpowiednio ozdobione śmiało może pełnić rolę tortu.




 Składniki:
  • 4 wiejskie jaja
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku po pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 szklanki startej marchewki
  • mascarpone
  • cukier puder (kilka łyżek)
  • orzechy włoskie* (1/2 - 3/4 szkl.)
  • biała czekolada
  • płatki migdałów* - zarumienione na suchej patelni
  • ananas* - może być z puszki (1/2 - 3/4 szkl.), dobrze odsączony
Jaja z cukrem miksujemy na wysoką pianę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz olej - miksujemy krótko aż składniki się połączą. Dodajemy marchewkę, orzechy i ananasa.

Pieczemy 50 min. w 180 st.C z termoobiegiem

Po upieczeniu ciasto smarujemy mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i polewamy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej (czyli miskę z czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, tak by ta nie dotykała miski), białą czekoladą, posypujemy migdałami.

*migdały, orzechy i ananasa można pominąć

5 komentarzy:

  1. Moje najulubieńsze <3
    Monia eS.

    OdpowiedzUsuń
  2. To przepis ode mnie zapoczątkował tego cudownego bloga? :)

    Barburko, gotuj więcej, gotuj częściej!
    Z pozdrowieniami, Luiza

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakże mi miło :D
    Jest to chyba ulubione ciasto mojej mamy,wiec często je piekę i rzeczywiście jest wpisem otwierającym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z A J E B I S T E !!! :D:D:D %%%

    OdpowiedzUsuń