poniedziałek, 12 września 2011

Rocky Road Crunch Bars by Nigella

 


W trakcie spożywania czekolady można odnotować gwałtowny wzrost poziomu endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, odpowiedzialnych za stan zadowolenia.  Poza tym kakao zawiera flawonoidy (są one usuwane przy produkcji czekolad mlecznych, gdyż dzięki nim / przez nie odczuwamy gorzki smak) będące naturalnymi antyoksydantami i mające korzystny wpływ na układ krwionośny. W tym przepisie  używamy najbardziej czekoladowych czekolad, czyli takich, które zawierają najwięcej miazgi kakaowej - co najmniej 70% . Można więc powiedzieć,że te łakocie mają funkcję niemalże leczniczą. Przy czym trzeba pamiętać, że co za dużo to niezdrowo oraz mieć na uwadze wysoką wartość energetyczną każdej czekolady ;) 




Składniki:
  • 300g gorzkiej czekolady >70% - u mnie 72%
  • 125g masła
  • 100g mini marshmallows (pianki) - u mnie duże pokrojone
  • 3 łyżki golden syrup
  • 200g herbatników
  • cukier puder do oprószenia
Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu wraz z masłem i golden syrupem, mieszamy uważając by się nie przypaliło. Gdy uzyskamy gładką masę zdejmujemy ją z ognia i odlewamy 1/4 szklanki. Do reszty dodajemy połamane herbatniki i marshmallows i dokładnie mieszamy.
Uzyskaną masę wylewamy do formy (24cmx24cm) wyłożonej pergaminem, staramy się ją spłaszczyć i wyrównać. Następnie całość polewamy wcześniej odlaną czekoladą i wyrównujemy (w miarę możliwości). Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.



 ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji DarkANGELiki !

2 komentarze:

  1. to jest ekstra, tylko nie da się dużo zjeść, bo jest bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, i chociaż nie potrafię nic w kuchni zrobić, temu podołałam, super:)

    OdpowiedzUsuń