niedziela, 25 września 2011

Szarlotka z lodami waniliowymi

Moja przygoda z wypiekami nie zaczęła się od podstaw, więc postanowiłam to nadrobić i upiec jedno z moich ulubionych ciast - szarlotkę. Mimo,że jest tak popularna to często jest za bardzo urozmaicona lub za bardzo uproszczona i nie wychodzi idealnie. Bywa,że bagatelizuje się kwestię spodu, a wg mnie to on nadaje ton.




Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • (łyżeczka proszku do pieczenia)
  • niecała szklanka drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka i 1 jajo (lub 4 żółtka) - z białek możemy zrobić piankę
  • 250g zimnego masła
  • szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
  • jabłka smażone z cukrem
  • rodzynki
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, dodajemy masło i "ciachamy" .  Z cukru odsypujemy 1/4 szklanki, dodajemy resztę wraz z cukrem waniliowym. Dodajemy 3 żółtka i całe jajko. Mieszamy, gdy masa nie będzie sypka przerzucamy ją na stolnicę. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Białka odkładamy do miseczki.

Ciasto od początku można wyrabiać na stolnicy, ale "czyściej" jest zacząć w misce.

Masa jabłkowa:

Ja użyłam dużego słoika z jabłkami na szarlotkę, który znalazłam w piwnicy, jeżeli ktoś nie posiada takich specjałów to wystarczy kupić jabłka, obrać, pokroić w kostkę i usmażyć z cukrem, dodać rodzynki, cynamon i ekstrakt z wanilii.

Białka ubijamy z odrobiną soli, dodając powoli odłożony cukier (1/4 szklanki) na sztywną pianę.

Po godzinie połowę ciasta wkładamy do zamrażarki, a drugą połową wykładamy blachę. Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy masę jabłkową, którą pokrywamy pianą z białek. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Możemy je zetrzeć na tarce lub wyciąć ciastka i ciasno ułożyć na wierzchu albo wykorzystać inną metodę - ważne,aby pokryć całe ciasto.

Szarlotkę pieczemy godzinę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Gdy góra za bardzo się zarumieni należy wyłączyć górną grzałkę lub przykryć ciasto folią aluminiową.

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

5 komentarzy:

  1. to jest niesamowicie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! poprawiła mi humor totalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile jabłek powinno się skroić na podaną porcję przepisu? :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciezko powiedziec,bo to zalezy od ich wielkosci. Powinien byc 1l,wiec chyba najlepiej wziac np.3l garnek i zaladowac go do ok.2/3 wysokosci pokrojonymi jablkami (zmniejsza swoja objetosc). :)/garybarbary na wakacjach

    OdpowiedzUsuń