niedziela, 11 września 2011

Tarta z kurkami

O, kurka, ale pycha!
Tarta pyszna i piękna. Cały letni las na talerzu. Dużo smaków w jednej wspaniałej kompozycji.

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • łubianka kurek - bardzo dobrze umytych!
  • 2 ząbki czosnku - pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • łyżeczka suszonego oregano
  • gałązka rozmarynu (może być też suszony)
  • porządna garść rukoli
  • 150g sera - np.120g sera camembert (w kostkach) i 30g goudy (startej)
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek w połówkach
  • sól, świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie rozkładamy równomiernie w dużej formie do tart. Obciążamy je grochem lub pomidorami(kładziemy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy groch lub kładziemy mniejszą formę z pomidorami). Wkładamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 18-20min. Następnie wyjmujemy obciążenie i podpiekamy samo ciasto ok.8 minut.

W tym czasie robimy farsz. Na dużej patelni podsmażamy na maśle (można dodać kroplę oleju,aby masło się nie przypaliło) czosnek, następnie dodajemy kurki i dusimy ok.5min., co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i odlać 1/4 sosu z patelni.Do miski wrzucamy 2 żółtka, skórkę cytryny, oregano, (można dodać łyżkę oleju z orzechów włoskich), mąkę ziemniaczaną, mieszamy i dolewamy odlany sos, ciągle mieszając. Uzyskany sos dolewamy do kurek i chwilę podgrzewamy na małym ogniu aby masa zgęstniała. Odstawiamy z ognia, dodajemy ser, sól, pieprz i mieszamy

Upieczony spód tarty napełniamy nadzieniem, posypujemy rozmarynem, oliwkami, orzechami, parmezanem i wstawiamy do pieca, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok.8-10min.

Czekamy aż tarta przestygnie, aby nadzienie stężało i nie rozpłynęło się przy krojeniu i posypujemy ją rukolą.

3 komentarze: